Konglomerat marmurowy

Konglomerat marmurowy

Materiał ten składa się w 95 % z marmuru i w 5 % ze spoiwa w formie żywicy epoksydowej.

Niekiedy dodawane są również barwniki. Mają one nadawać materiałowi określony wygląd bądź podkreślać naturalną barwę. Konglomerat z marmuru jest zwykle dość miękki i podatny na działanie kwasów, dlatego wymaga odpowiedniego traktowania, między innymi specjalnej impregnacji. Jest bardziej niż produkt kwarcowy podatny na zarysowania. Materiał ten nie zalecamy do stosowania na blaty kuchenne.

Konglomerat z marmuru jest dość miękki i podatny na działanie kwasów, dlatego wymaga odpowiedniego traktowania – podobnie jak w przypadku marmuru naturalnego niezbędna okazuje się odpowiednia impregnacja powierzchni. Warto również pamiętać o tym, że konglomerat marmurowy jest bardziej podatny na zarysowania niż kwarcowy. Decydując się na blaty kuchenne z konglomeratu marmurowego musimy pamiętać o tym, że na tym typie konglomeratu nie należy stawiać gorących przedmiotów ani nie kroić nic nożem.

Zastosowanie: parapety, schody wewnętrzne, blaty łazienkowe, półki, okładziny ścienne, schody zewnętrzne.

Calacatta vein
Zobacz
Calacatta vein
Italian grey
Zobacz
Italian grey
Royal botticino
Zobacz
Royal botticino